Skip to main content

Parke Montajı ve Dekorasyonu

Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları yapı işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, orman ürünlerinin kullanımında çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle geleneksel masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler olarak adlandırılan parke türleri kullanılır. Parke yer döşeme montajı yapılırken sertliği önlemek amacıyla parkenin altına plastik şilte yerleştirilir. Ayrıca parkenin duvar kenarlarında estetik görünüm kazanması için en dip kenarlara süpürgelik montajı ilave edilir.

Parke Türleri

Laminat, matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda reçine emdirilmesi sureti ile elde edilen kaplama levhalarıdır. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da adlandırılır. Emprenyeleme melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir. Laminat parke, laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan 7–8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Laminat parke yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez. Laminat parkeler ucuz fiyatları ve uygulamalarının kolay ve hızlı olması nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan dekoratif zemin kaplamasıdır. Yer kaplaması olarak fiyatına göre en uygun üründür.

Lamine parke, ahşap malzemenin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sureti ile üretilir. Lamine parkeler genellikle üç katmandan oluşur. 5–10 mm kalınlıktaki iki ağaç tabakası ve 2–5 mm kalınlıktaki parke yapmaya uygun nitelikteki ahşaptan tabaka damarları birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır. Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler montaj işlemi sonrasında herhangi bir düzeltme veya cilalama işlemi gerektirmezler. Lamine parkenin, laminat parkeden farkı şudur; laminat parkede arada MDF kullanılır, lamine parkede ise aradaki malzeme ahşaptır. Lamine parke, laminat parkeden bu yüzden daha pahalıdır.

Geleneksel ilk kullanılan parke türüdür. Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 16–20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında, dayanıklılık açısından meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Geleneksel parke “masif parke” olarak adlandırılır. Uygulamada, 16–18 mm kalınlık 3–13 cm en 20–100 cm boy gibi boyutlardaki masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, boşluklar varsa zımpara tozu ve vernik karışımı ile ek yerlerin de rötuşlanır, kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir. Masif parke, uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre pahalı olmasına karşın daha kalıcıdır (örneğin: dolma bahçe sarayı, Topkapı sarayında hala o zaman döşenen parkeler yerinde tarihe meydan okuyor). Bu bağlamda masif parke binanın ömrü ile eş ömre sahiptir.

Parke Dekorasyonunda Müşteri Tercihlerine Göre Farklı Parke Türleri Uyguluyoruz

Biz parke dekorasyonunda müşterilerimizin beğenisi doğrultusunda farklı türlerde parke uygulamaları yapıyoruz. Parke, doğal bir malzeme olması nedeniyle yapı işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler tercih ediliyor. Parke yer döşeme montajı yapılırken sertliği önlemek amacıyla parkenin altına plastik şilte yerleştirilir ve duvar kenarlarına süpürgelik montajı ilave edilir. Laminat parke, matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda reçine emdirilmesi suretiyle elde edilen kaplama levhalarıdır. Emprenyeleme işlemi melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir. Laminat parkeler, nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan 7-8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılarak üretilir. Lamine parkeler ise ahşap malzemenin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması suretiyle üretilir. Masif parke, uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır ve geleneksel parkelerin yapımında sert ağaçlar kullanılır. Parke türleri arasında en yaygın kullanılan dekoratif zemin kaplaması olan laminat parke, ucuz fiyatları ve uygulamalarının kolay ve hızlı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Lamine parkeler, laminat parkeden farklı olarak arada ahşap kullanıldığı için daha pahalıdır. Masif parke ise geleneksel bir parke türüdür ve dayanıklılık açısından sert ağaçlar kullanılarak üretilmektedir. Müşterilerimizin beğenisi doğrultusunda farklı türlerde parke uygulamaları yapıyor ve parkenin altına plastik şilte yerleştirerek sertliği önlemeye çalışıyoruz. Duvar kenarlarına da estetik görünüm kazandırmak amacıyla süpürgelik montajı yapıyoruz.

Parke dekorasyonu konusunda sizin için en uygun çözümü sunmak için her zaman yanınızdayız.

Projenizi bizimle paylaşın, gerekli işlemlere beraber başlayalım.